USKALLA
MENESTYÄ

Hillo Group palveluksessasi.

Tältä näyttää Otsikko 1

Taitolla tarkoitetaan jonkin julkaisun, esimerkiksi lehden tai nettisivun, elementtien sommittelua ja tyylittelyä haluttuun muotoon. Hyvän taiton tunnusmerkkejä ovat informatiivisuus, puhuttelevuus, mielenkiintoisuus ja helppolukuisuus. Lue lisää tästä!

Taiton tekijää kutsutaan taittajaksi. Yleisimmät taitto-ohjelmat painettavissa tuotteissa ovat Adobe Indesign, QuarkXpress, Adobe Pagemaker ja Freehand.. Sähköisissä medioissa taitto vaatii monesti juuri tiettyyn mediaan soveltuvan ohjelmiston tai koodaamista tiettyyn alustaan sopivaksi. Tutustu tarkemmin taitto-ohjelmiin ›
 
Painettavissa tuotteissa kuten lehdissä taiton perusyksikkö on sivu, joka muodostaa parina aukeaman. Taitto muodostuu typografiasta (otsikot, ingressit, leipätekstit, väliotsikot, kuvatekstit, nostot, luettelot jne.), kuvista (valokuvat, kuvitukset, graafit), graafisista elementeistä (värit, väripalkit, viivat, logot jne.) ja erikoistehosteista (preeklaukset, stanssaukset, folioinnit jne.).

Tältä näyttää otsikko 2

Taittoa käytetään muun muassa kirjoissa, esitteissä, lehdissä, tuoteluetteloissa ja internetsivuilla. Jokainen näistä taitetaan hieman eri tavoin. Taittamiseen vaikuttavat kohderyhmä, käyttötarkoitus, käytettävissä olevat resurssit, aikataulu, tuotteen asema ja tavoitteet.
Nykypäivänä monissa sähköisissä julkaisuissa täytyy ottaa huomioon tiedon joustava hakeminen sisällöstä, tietokannoista ja ulkoisista lähteistä. Haettu tieto täytyy tämän jälkeen muotoilla lukijalle haluttuun muotoon.
Tällöin oikeanlaisen ulkoasun eli taiton saavuttamiseksi tarvitaan niin visuaalista kuin tietoteknistä osaamista. Visuaalinen suunnitelma täytyy koodata sellaiseen mutoon, että sisältö noudattaa tai mukailee aina haluttua ulkoasua eli taittoa. Usein sähköisissä medioissa sivujen ulkoasun taittoon liittyy myös graafisen käyttöliittymän suunnittelu. Graafisen käyttöliittymän tulee tukea sisällön helppoa selailua ja loogista navigointia sivulta sivulle. Yksinkertaisuus ja loogisuus ovat avainsanoja hyvään käyttöliittymään.

Tältä näyttää Otsikko 3

Gridi (pohjaverkko, asettelupohja)
Taittotyön pohjana käytetään monesti julkaisuun suunniteltua gridiä. Sen tarkoituksena on säilyttää yhtenäinen linja koko julkaisussa. Hyvä gridi ei kuitenkaan sido taittoa liian jähmeäksi ja liikaa itseään toistavaksi vaan antaa suunnittelijalle mahdollisuuden rakentaa luovasti kokonaisuudesta vaihtelevan ja mielenkiinotoisen, mutta yhtenäisen kokonaisuuden. Gridi koostuu pääasiassa pysty- ja vaakalinjoista, jotka ovat näkyvissä suunnittelijalla taitto-ohjelmassa, mutta jotka eivät näy lopullisessa painotuotteessa kuin välillisesti elementtien samantyyppisinä sijainteina, kokoina ja muotoina. Gridiin pohjautuva taitto vaatii suunnittelijalta hyvää graafista osaamista ja ammattimaista sommittelun taitoa.

Taittotyylit (Otsikko 4)

Erilaisille taittotyyleille löytyy vakiintuneita nimityksiä. Nimet viittaavat sisällön sommittelutapaan ja rakenteeseen.

  • Dynaaminen taitto: Jutut ja kuvat ovat sivulla epäsymmetrisesti hajallaan ja sivun ulkoasu vaihtelee päivittäin.
  • Juoksutaitto: Jutut juoksutetaan palstoille peräkkäin. Otsikot ovat yleensä vain yksipalstaisia.
  • Lohkotaitto: Jutut ja kuvat ovat lohkon muodossa.
  • Sirkustaitto: Useita erilaisia kirjaintyylejä ja -kokoja ja kuvia samalla sivulla tarkoituksellisessa epäjärjestyksessä.
  • Focus-taitto: Jokaisella sivulla on jokin erityinen huomiopiste.
  • Symmetrinen taitto: Jutut ja kuvat ovat sivulla symmetrisesti toisiinsa nähden.
  • Staattinen taitto: Aineisto on sivulla jäykän kaavamaisesti päivästä toiseen.
  • Horisonttitaitto: Sivun leveyssuuntaisuutta korostava taitto.
  • Vertikaalitaitto: Taitto, jonka ulottuvuus on suurempi korkeus- kuin leveyssuunnassa.
  • Pyramiditaitto: Isot ilmoitukset sijoitetaan sivun alalaitaan ja toimituksellinen aineisto sivun yläosaan.

Tältä näyttää Otsikko 3

Mauris ut neque ante, in hendrerit nisl. Vestibulum eleifend libero eget leo cursus ornare. Suspendisse urna purus, dapibus quis aliquet non,

Tältä näyttää Otsikko 4

ornare sit amet orci. Pellentesque elementum malesuada magna sed aliquet. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices.

 по-русски



Tältä näyttää Otsikko 5

posuere cubilia Curae; Quisque sodales sem eu dui gravida egestas. Nam fermentum rutrum lacinia. Nam congue sodales velit, ac gravida

Tältä näyttää Otsikko 6

dolor aliquam tincidunt. Nulla suscipit dictum velit, et porttitor eros convallis at. Proin aliquam quam vel augue mattis iaculis. Morbi at scelerisque